Zakład Piekarsko – Cukierniczy Zdzisław Trela i Janina Trela Spółka Jawna przy ulicy Długosza 3 szczyci się tradycjami od 1946 roku, gdy Franciszka i Franciszek Trelowie przejęli działającą od 1925 roku piekarnię od wdowy po Stanisławie Płatku, kapitanie WP, który zginął w kwietniu 1940 roku w Katyniu.
Franciszek Trela przybył do Krakowa z Izdebnika w połowie lat dwudziestych ubiegłego wieku i początkowo pracował w piekarni wojskowej. Gdy przejął zakład Stanisława Płatka planował wciągnięcie do pieczenia chleba syna Zdzisława. Ten zaś skończył Liceum Muzyczne i został pianistą, ale zaraz potem poszedł na studia na Wydział Budownictwa Lądowego Politechniki Krakowskiej. Ojciec zobligował go do zdobycia dyplomu mistrza piekarskiego.
Zdzisław, ukończywszy studia, pracował w Przedsiębiorstwie Robót Kolejowych nr 9, biorąc udział w budowie linii kolejowej Miechów – Tunel. Ale w 1973 roku po śmierci ojca, z którym od 1968 roku pozostawał w spółce oddał się piekarstwu bez reszty. Jego firma zaopatrywała w pieczywo i wyroby cukiernicze znaczną część mieszkańców Podgórza. Jako jeden z pierwszych piekarzy w Krakowie wprowadził do firmy cztery piece sterowane komputerowo. Każdy z nich potrafił w ciągu czterdziestu pięciu minut upiec dwieście dwadzieścia pięć bochenków chleba krojonego i pakowanego, czternaście rodzajów bułek i trzydzieści rodzajów ciast. Firma zatrudniała w szczytowym okresie do czterdziestu pracowników, dostarczając pieczywo do ponad stu sklepów. W 1997 roku Zdzisław Trela rozbudował piekarnię.
Był przez pięć kadencji starszym cechu, dwanaście lat prezesem Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Krakowie. Pełnił też funkcję radnego miejskiego, członka władz centralnych rzemiosła i przez osiem lat członka sejmowej Komisji Ochrony Pracy. Zdobywca Tytułu Rzemieślnik Roku 1997 oddał piekarnię w 2013 roku córce Anecie i zięciowi Arturowi Wodniakom. Obecnie firma wyrabia sto dwadzieścia produktów piekarniczych.