Gdy w 2007 roku Kraków obchodził 750-lecie lokacji miasta na prawie magdeburskim zakład piekarski Włodzimierz i Filip Janeczek otrzymał od władz samorządowych miasta Srebrny Denar Bolesława Wstydliwego, jako najdłużej nieprzerwanie funkcjonująca firma w Krakowie.
Założył ją Franciszek Janeczek, który do Krakowa przybył z Michałowic. Podjął on praktykę zawodową u znanego krakowskiego piekarza Mencla przy ulicy Rajskiej, a jednocześnie uczył się w szkole zawodowej przemysłu spożywczego, mieszczącej się wtedy przy ulicy świętego Filipa. Pierwszą własną piekarnię uruchomił w 1947 roku przy ulicy Szczęśliwej we Wrocławiu. W roku 1957 wrócił do Krakowa gdzie otworzył piekarnię przy ulicy Lenartowicza. Rychło zdobyła ona szerokie uznanie okolicznych mieszkańców. Powstało nawet powiedzonko: „wystarczy chlebuś od Janeczka i wina szklaneczka”, ukute przez studentów z akademika Akademii Sztuk Pięknych przy ulicy Lea, którzy wysoko cenili sobie smak tego pieczywa.
Włodzimierz Janeczek ukończył wprawdzie technikum łączności w Krakowie i najpierw prowadził punkt napraw aparatów radiowo – telewizyjnych, ale ojciec chciał, aby przejął po nim piekarnię, więc w 1964 roku zaczął pracę u jego boku. W 1968 roku zdobył tytuł mistrza w zawodzie i w rok potem przejął prowadzenie firmy. Najpierw miała ona siedzibę na terenie Dąbia przy ulicy Widok 9. Tam funkcjonowała do 1985 roku. Potem powstał nowy zakład na Woli Duchackiej przy ulicy Malborskiej 40. Od pewnego czasu Włodzimierz Janeczek prowadzi zakład wspólnie z synem Filipem.
Przy produkcji pieczywa w pracuje czterech rzemieślników. Firma posiada jeden sklep: przy ul Malborskiej . Ma około dwudziestu stałych, odbiorców, dzięki którym, jak mawiają pieszczotliwie klienci, „chlebuś od Janeczka” znany jest w całym Krakowie. Zaś szczególnie wysoko jego pieczywo cenią sobie mieszkańcy Woli Duchackiej.