W 1982 roku Leszek Czaja, który wcześniej odbywał praktykę u mistrzyni piekarskiej Emilii Skałki, przejął zakład rzemieślniczy przy ulicy Szlak 35 od Jana Siwka. W 1990 r. pojawiła się konieczność znalezienia nowego miejsca dla piekarni. Podobny los spotkał piekarnię Emilii Skałki.
Podczas likwidacji oby zakładów część pracowników i wyposażenia z obu zakładów przeniesiono do nowej firmy “Leta” s.c., którą przez trzy lata prowadzili Leszek Czaja i Tadeusz Skałka.
Od 1996 roku wspólnie z synem prowadzi Piekarnię “Krakowianka” Grzegorz Czaja s.j. Leszek Czaja został odznaczony w 1989 roku Srebrną odznaką za zasługi w rzemiośle, w 1993 – Złotą odznaką za zasługi w rzemiośle, w 1995 – Honorową odznaką rzemiosła, w 2003 –Srebrnym Krzyżem Zasługi i w 2005 – Złotym Medalem im. Jana Kilińskiego za zasługi w rzemiośle oraz Złotą Odznaką Mistrza za szkolenie uczniów.
W 1992 roku przy ulicy Szlak 59 wystawiono do przejęcia piekarnię, w której słynny mistrz piekarski Bolesław Zasada wypiekał chleb. Od 1993 roku tradycje podtrzymuje piekarnia “Krakowianka” Grzegorz Czaja. Najbardziej znanym produktem są obwarzanki wypiekane tradycyjną metodą rzemieślniczą – wyrabiane ręcznie, a także “obwarzane”, czyli gotowane.
Grzegorz Czaja wpaja te zasady adeptom zawodu piekarza. Ukończył on technologię żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Potem zdał egzaminy mistrzowskie. Jest członkiem komisji egzaminacyjnej przy Izbie Rzemieślniczej. W jego piekarni zatrudnionych jest obecnie 17 pracowników, ale jeszcze w latach 90. ich liczba dochodziła do pół setki. Piekarnia stale ma wielu klientów, którzy przyjeżdżają do Krakowa z całej Polski i zamawiają “obwarzanki od Czai”. Jego firma przyjmuje studentów Uniwersytetu Rolniczego na praktyki zawodowe.
W konkursie “Nasze kulinarne dziedzictwo” w Nawojowej i w Targach Poznańskich “Polagra” i zdobyła dla obwarzanka krakowskiego nagrodę “Perła 2003” dla najlepszego polskiego, regionalnego produktu żywnościowego a w 2004 roku na Święcie Chleba w Krakowie zdobyła “Małopolski Smak”.
Piekarnia Krakowianka Grzegorz Czaja s.j. współpracuje z wieloma organizacjami pożytku publicznego, fundacjami charytatywnymi i zakonnymi zakładami opiekuńczymi. W 2008 r. była jednym z wnioskodawców zgłoszenia obwarzanka krakowskiego jako produktu regionalnego o chronionym obszarze pochodzenia na terenie UE.
Grzegorz Czaja został odznaczony w 2007 roku Srebrną odznaką za zasługi w rzemiośle i w 2012 Honorową odznaką rzemiosła oraz w 2013 odznaką Honoris Gratia za zasługi dla miasta Krakowa.