Adamscy to jeden z najsłynniejszych rodów piekarskich w Krakowie. Jego tradycje sięgają ubiegłego stulecia. Walenty Adamski (1859-1923) i jego syn Rudolf byli piekarzami. Feliks Adamski, drugi syn Walentego też chciał zostać piekarzem.
Na początku lat 20-tych XX wieku poszedł na praktykę do Antoniego i Marii Zasadów, którzy prowadzili piekarnię na rogu ulic Topolowej i Rakowickiej. Zdał egzamin czeladniczy. Następnie siostra Jadwiga ściągnęła go na Oksywie, dzielnicę Gdyni, gdzie wraz z nią prowadził kasyno Dowództwa Marynarki Wojennej, co zaskarbiło mu dużą popularność wśród marynarzy i ksywę „Admirał”.
W czasie kampanii wrześniowej dowodził kuchniami polowymi. Jako jeniec wojenny kierował wypiekiem chleba dla trzystu jeńców w Rittenbau koło Norymbergii. Uciekał z niewoli, ale udało mu się dopiero za trzecim razem. W 1941 roku w Krakowie wstąpił do AK i brał udział w akcji pomocy Żydom w getcie, dostarczając im żywność i pomagając w ucieczkach.
Zaraz po zakończeniu wojny zdobył dyplom mistrza w zawodzie piekarza i otworzył piekarnię najpierw przy Kazimierza Wielkiego, potem przy Dwernickiego, a w 1956 roku przy ulicy Długiej. Jego stałym klientem był Karol Wojtyła, który przyjeżdżał do kościoła św. Floriana na zajęcia ze studentami. Specjalnie zamawiano dla niego chleb zakopiański, z dużą ilością kminku.
Po latach powiedział mu, jako papież Jan Paweł II, kiedy odwiedził z wizytą duszpasterską Kraków: „Do dziś pamiętam smak twojego chleba”. Feliks Adamski należał w 1957 roku do odnowicieli Bractwa Kurkowego, którego został podstarszym, a także zdobył tytuł marszałka, a potem króla kurkowego.
Jego syn Aleksander Adamski przejął w 1971 roku pracownię przy ulicy Sołtyka po znanym mistrzu piekarskim Zdzisławie Nabagło, który zaprzestał działalności gospodarczej. Urodzony sportowiec, uczestnik rajdów samochodowych, w których zdobywał czołowe lokaty, żeglarz, motolotniarz, sprawdził się także prowadząc firmę piekarniczą, w której od najmłodszych lat praktykowali synowie Grzegorz i Dariusz. Ten pierwszy posiada już dyplom mistrza w zawodzie piekarza. Drugi syn zajmuje się marketingiem.
Pracownia Aleksandra Adamskiego produkuje pieczywo dla kilkunastu sklepów spożywczych w Krakowie. Znane są także na rynku krakowskim jego obwarzanki, które posiadają certyfikat unijny. Klienci przyjeżdżają po nie nawet ze stolicy, a także z USA!