Adam Adamek pochodzi wprawdzie ze Skały, ale od dwunastego roku mieszka w Krakowie. Rzemiosła cukierniczego nauczył się u mistrza cukierników lwowskich Józefa Scherchardta, który po osiedleniu się w Krakowie miał pracownię przy Rynku Głównym. Józef Scherchardt stał się legendą cukiernictwa krakowskiego i wychował wielu adeptów tego zawodu.
Adam Adamek pochodzi wprawdzie ze Skały, ale od dwunastego roku mieszka w Krakowie. Rzemiosła cukierniczego nauczył się u mistrza cukierników lwowskich Józefa Scherchardta, który po osiedleniu się w Krakowie miał pracownię przy Rynku Głównym. Józef Scherchardt stał się legendą cukiernictwa krakowskiego i wychował wielu adeptów tego zawodu.
Ma również piętnaście sklepów firmowych: Beskidzka 42, Wielopole 34, Kalwaryjska 64, Prądnicka 74, Wrocławska 28, osiedla: Jagiellońskie, Strusia, Teatralne, Wzgórza Krzesławickie, Zielone, Złotej Jesieni, a także w Miechowie i Proszowicach. W 2012 roku uruchomił w Wadowie przy ulicy Wadowskiej halę, w której produkuje herbatniki. W jego firmie pracuje 95 osób. Herbatniki dostarcza do dziesięciu hurtowni w całym kraju. Do pracy wciągnął córkę Klaudię i syna Kamila. W nich upatruje następców.
– Choć odszedłem od tradycyjnego cukiernictwa, w którym dominuje mały zakład, którego szef zna gusta i smaki swych odbiorców, to jednak sercem jestem jednak właśnie z tymi małymi zakładami – stwierdza. – Tam można bowiem odnaleźć prawdziwą jakość cukiernictwa.