W połowie lat 50-tych ubiegłego stulecia Stanisława Starowicz wraz ze wspólnikami Antonim Krzywoniem, Igorem Maksoniem i Mieczysławem Stawiarczykiem założyła firmę lodziarską „Pingwinek” przy ulicy Bartosza 1.
Potem z mężem Janem Starowiczem, urodzonym w 1919 roku w Głogoczowie, żołnierzem ruchu oporu w czasie okupacji hitlerowskiej, odznaczonym Krzyżem Partyzanckim, założyła pracownię cukierniczą „Fortuna” przy ulicy Bożego Ciała 23, produkującą wyroby karmelarskie, krówki, ciastka, wafle, czerwone lizaki, cukierki bożonarodzeniowe i baranki wielkanocne.
W 1966 roku cukiernia została przeniesiona na ulicę Stradom, gdzie nadal produkowała ciastka i lody. Stanisława Starowicz zajęła się wówczas działalność menadżerską, dbała o zaopatrzenie, prowadziła księgowość i utrzymywała kontakty z urzędami, natomiast Jan Starowicz zajął się produkcją. W 1981 roku do wytwórni po zdobyciu dyplomu czeladniczego dołączył syn Andrzej Starowicz wraz z żoną Grażyną.
Cukiernia Starowiczów znana była ze swoistego „eksportu wewnętrznego”. Często odwiedzali ją turyści amerykańscy, angielscy i włoscy. Przychodzili, bowiem słyszeli od znajomych, którzy wcześniej skosztowali ich wyrobów, że są one znakomite – takie, jakich na Zachodzie nie kupisz. Po czym nabywali dla siebie i przyjaciół „ciastka z Krakowa”. W 2013 roku firma została przeniesiona na Kazimierz, na ulicę świętego Wawrzyńca 32.
Cukiernia Starowiczów produkuje nadzienia i kremy bez konserwantów, ciastka z lekkimi kremami, nie tuczące, a także torty z owocami. Wśród pracowników wyróżniają się Rafał Klimkowski ze słynnymi dekoracjami wyrobów i Bartłomiej Gąsiorek, strzegący tajnych proporcji jaj, mąki i drożdży, a także Roman Strojny – dbający, aby nic się nie przypaliło, ale aby też nic nie leżało za krótko w piecu.
CUKIERNIA STAROWICZ
ul. Świętego Wawrzyńca 32, 31-060 Kraków
telefon: 602 289 586
zamowienia@cukierniastarowicz.pl
www.cukierniastarowicz.pl
www.facebook.com/cukierniastarowicz/