Ojciec Krzysztofa Wacław Czajczyk pochodził z Bychawy koło Lublina, ale mając rodzinę w Krakowie zdecydował się tutaj na naukę w zawodzie piekarza. W 1937 roku zaczął praktykę w piekarni Jana Zawodnego przy ulicy Grzegórzeckiej. Tam też przeżył okupację hitlerowską. W 1958 roku uruchomił w starej, nieczynnej piekarni Surówki z początków ubiegłego stulecia w Mogilanach przy ulicy Zakopiańskiej 45 zakład piekarniczy.
W latach sześćdziesiątych rozbudował go i zmodernizował. W 1982 roku przyjął do spółki syna Krzysztofa, absolwenta wydziału mechanicznego Politechniki Krakowskiej, który jak mówi, wychował się w piekarni, poznał jej funkcjonowanie na wylot i nic dziwnego, że w 1985 roku zdobył dyplom mistrza w zawodzie.
W 1991 roku do spółki przystąpił drugi syn Wacława Dariusz Czajczyk, absolwent wydziału prawa UJ. W 1999 roku Wacław ze spółki wycofał się z uwagi na wiek. W kwietniu 2001 roku bracia zaczęli budować nowy zakład przy ulicy Balickiej w Krakowie, który otworzyli w 2003 roku.
W 2011 roku po śmierci Wacława Czajczyka do spółki przystąpił syn Krzysztofa Dariusz Czajczyk absolwent wydziału handlu zagranicznego Akademii imienia Frycza Modrzewskiego. Piekarnia Czajczyków rozwinęła ożywioną działalność, produkując chleb wiejski, pieczony na liście kapusty, który zyskał uznanie Loży Ekspertów i został uhonorowany godłem „Doceń Polskie” i tytułem „Top Produkt”.
Firma produkuje też inne rodzaje chleba, bułek, a także przekąski, jak na przykład pizzę z salami i oliwką, czy z pieczarkami. Podjęła ona współpracę z największymi sieciami handlowymi w województwie małopolskim i śląskim „Kaufland”, „Alti Plus”, „Market Punkt” i „Netto”. Uruchomiła sklepy cztery firmowe w Krakowie, a ponadto w Mogilanach, Wieliczce i Skawinie. Zasięg działalności firmy obejmuje tereny od Żywca, aż po Sosnowiec i Niepołomice.